Jaroslav Kmenta pokřtil svou novou knihu Rudý Zeman

Kniha investigativního novináře Jaroslava Kmenty, sleduje osudy české hlavy státu i lidí v jeho pozadí. Kmenta ji sám uvádí jako investigativní portrét Miloše Zemana, který se snaží najít odpověď, proč se tak změnil a s kým se spojil. Křest proběhl 22. listopadu v opavském sborovém domě Českobratrské církve evangelické.

,,Měl bych hned několik dalších témat o mafiánském prostředí, ale řekl jsem si, že není čas se věnovat mafiánské historii. Je třeba řešit současnou společnost,” řekl úvodem Kmenta. Sám přitom zmapoval působení kmotra Františka Mrázka nebo Radovana Krejčíře. Ve svých posledních knihách ale zachycuje Andreje Babiše a aktuálně i Miloše Zemana.

Od 90. let se změnila i forma českého podsvětí, které Kmenta soustavně reflektuje. ,,Dnes je vrcholná fáze organizovaného zločinu na úrovni vlády. U některých politiků cítím mafiánský způsob uvažování. Zabíjí demokracii k záběru svého vlivu,” dodal Kmenta během besedy.

Pátral jsem po jeho motivaci

V knize se podařilo zachytit cestu Miloše Zemana v české politice, ale i změny jeho morálních postojů, styky s Ruskem nebo podezřelé financování jeho první volební kampaně.

,,Pátral jsem po jeho motivaci, po tom, proč se stal takovým. V tom byl klíčový rok 2003, kdy to vypadalo, že ČSSD vygeneruje svého prezidenta. Zeman spoléhal na to, že se jím stane, opravdu tím žil. Nepočítal s tím, že se tam sekne Špidlovsko – Grossovské křídlo. Vrazili mu kudlu do zad a zároveň v něm vzbudili nenávist vůči politice ČSSD. Po jeho návratu z Vysočiny nikdo netušil, že má v sobě tolik žluče a nenávisti, kterou přetaví ve volební výsledky,” komentoval vývoj Zemanova uvažování Kmenta.

Vedle Zemana, Šloufa nebo Nejedlého se stočila řeč například k vlivu majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa a jeho podpoře prezidenta. ,,Soukupovo lobbování za přímou volbu prezidenta a následná podpora Šloufa a Nejedlého byla jeho aktem pomsty lidem, kteří ho dostali ze Strany zelených,” uvedl Kmenta.

Soukup podporoval Zelené od roku 2006, získal zde dokonce pozici náměstka. Po neshodách s Martinem Bursíkem podporu strany ukončil.

Mnohé příběhy a historky z politického zákulisí už prý ale narazili na kapacitní limity knihy. ,,Stál jsem před rozhodnutím, co tam nechat, a co už nepsat. Už tak jsem musel dost škrtat a i tak má 470 stran. Nedostala se tam třeba dost zajímavá pasáž o Mynářovi i o čínských stopách,” uvedl Kmenta.

Babiš se nám chtěl pomstít

Kromě nové knihy se beseda věnovala i dlouhodobé Kmentově práci a vývoji investigativní žurnalistiky a vztahu politiků k novinářům.

V loňském roce vzbudily kontroverze například policejní výslechy českých investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy i Jaroslava Kmenty. ,,V té době jsme se ocitli v situaci, kdy se nám chtěl Andrej Babiš pomstít a zahnat nás do úzkých. V těch našich výsleších nás chtěli zavázat mlčenlivostí ve vztahu k různým dokumentům, které se týkaly aktuálních kauz. (…) Neustále vedeme boj s vlivnými a mocnými a zatím jsme to vždycky ustáli. Oni vůbec nechápou nějaký veřejný zájem nebo to, že nechci být slavný a honit si na tom triko,” okomentoval Kmenta aktuální vztah médií a politiků.

Klaus po mně křičel přes zavřené dveře

,,Kdo z vás ale může říct, že mu Miloš Zeman podpálil svetr nebo, že po něm přes zavřené dveře řval Václav Klaus Kmento odejděte nebo se budu zlobit!’?” odlehčil ke konci besedy téma Kmenta.

Akci organizoval multižánrový festival Hradecký slunovrat, který s Kmentou navázal spolupráci letos v létě. Ředitel festivalu, Vašek Müller, celou akci moderoval. Mezi bloky besedy vystoupila zpěvačka a hudebnice Marie Puttnerová, působící například ve skupině Jablkoň nebo projektu Zvíře jménem podzim. Knihu křtila vedoucí dramaturgie debatní scény festivalu Magdalena Hájková a bývalý disident a signatář Charty 77 Ivo Mludek.

Přidat komentář